Gedragstherapie

Gedragstherapie

En toch is het een lieve hond” De naam van een boek, maar heel toepasselijk op honden die wat extra begeleiding nodig hebben.

Sommige gedragingen die een probleem zijn voor een eigenaar zijn ook een probleem voor de hond. Het is dan zowel voor de hond als eigenaar belangrijk om hiermee aan het werk te gaan. Andere gedragingen kunnen een probleem zijn voor de eigenaar maar zijn juist natuurlijk gedrag voor de hond.

Maar wanneer vormt gedrag nu een probleem? Heel simpel: dat is gedrag dat u (of uw omgeving) als probleemgedrag ervaart. Ik help u graag om inzicht te krijgen in het gedrag van uw hond en in het probleemgedrag.

Enkele voorbeelden waarmee ik u kan helpen:
o slopen, blaffen, piepen tijdens het alleen thuis blijven.
o Agressie (blaffen en grommen) naar honden.
o Agressie (blaffen en grommen) naar mensen.
o Uitvallen/ trekken aan de lijn.
o Najagen van dieren, auto’s, fietsers, joggers enz.
o Angst voor geluiden/objecten.
o Druk gedrag/overmatig blaffen(bv bij de deurbel).
o Onzindelijkheid.

Kortom al het gedrag dat u graag anders zou willen zien.

Hoe gaat nu zo’n consult?

Als na telefonisch overleg besloten is tot een consult dan kan het zijn dat ik u vraag om een filmpje van het gedrag te maken. Natuurlijk alleen als dit veilig kan.  Dan maken we een afspraak wanneer ik bij u langs kom voor het consult. Een consult is altijd bij u thuis. Hiervan krijgt u via e-mail een bevestiging.

Tijdens het consult stel ik vragen over de gezondheid, het gedrag en de achtergrond van uw hond. Verder observeer ik het gedrag van uw hond en de interactie tussen u en uw hond. Hierdoor krijg ik inzicht in uw hond, het probleemgedrag en de oorzaak daarvan. Indien nodig doe ik een gedragstestje.
Aan de hand van al deze informatie stel ik een diagnose en krijgt u van mij uitleg over de oorzaak/oorzaken van het probleemgedrag en over het therapieplan/ training om dit gedrag om te buigen. Ook gaan we het hebben over wat u graag zou willen zien hoe uw hond zich gedraagt en of dit doel haalbaar is.

De diagnose en het therapie- trainingsplan ontvangt u ook per e-mail zodat u dit later rustig kunt nalezen. Bij het consult zijn 3 maanden telefonische en e-mail ondersteuning inbegrepen. Ook is het mogelijk om via privélessen het therapie/trainingsplan onder begeleiding te doen.

Let wel dit therapieplan is maatwerk voor u en uw hond in uw situatie. Geen twee honden of omstandigheden zijn gelijk.